نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی- واحد شیراز

چکیده

مزیت نسبی، توان یک کشور در تولید ارزان تر یک محصول یا خدمت را در مقایسه با دیگر محصولات و خدمات نشان می‌دهد. این مفهوم یکی از کاربردهای اقتصاد بین الملل است. یکی از صنایع مهم و قابل توجه در کشور ما که دارای پتانسیل صادراتی بالایی است، صنعت کانی‌های فلزی و غیر فلزی است. در این مطالعه، مزیت نسبی این صنعت در ایران با استفاده از شاخصهای مزیت نسبی آشکار شده، بهره مکانی با توجه به ارزش افزوده و بهره مکانی با توجه به اشتغال، بررسی شده است و داده‌های سری زمانی 1342 تا 1378 نیز مورد استفاده قرار گرفت. همچنین با کمک روش هزینه منابع داخلی، شرکت فولاد مبارکه به عنوان مهمترین واحد این بخش، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان داد که در چهار سال از دوره پنجم؛ یعنی سال‌های 1370 تا 1373، بخش کانی‌های فلزی و غیر فلزی دارای مزیت نسبی بوده است.  مزیت ایجاد شده بیشتر مربوط به بخش کانی فلزی بوده است. در این دوره،  میانگین شاخص مزیت نسبی آشکار شده برابر 37/1 بوده است، در حالیکه در این دوره، شاخصهای بهره مکانی با توجه به ارزش افزوده و اشتغال در کمترین مقدار خود بوده‌اند. نتیجه حاصل از محاسبه شاخص هزینه منابع داخلی برای فولاد مبارکه نشان داد که به ازای هر کیلوگرم فولاد، معادل 434 ریال سود نصیب کارخانه شده است، همچنین نتایج بررسی، تأثیر عوامل مختلف بر شاخص مزیت نسبی آشکار شده را نشان داد که صادرات با کشش 68/0بالاترین تأثیر را در رشد این شاخص داشته است.

کلیدواژه‌ها

1. آتش برقی، غ. ع. «شناساییی مزیتهای نسبی منطقه‌ای در ایران با تأکید بر صنایع استان فارس»، رساله کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، (1379).
2. توکلی، الف.، سیف، الف. و هاشمیان، م. «معیار هزینه منابع داخلی و کاربرد آن در صنایع منتخب کشور». مجله پژوهشهای بازرگانی، شماره 24، (1379).
3. صباق، م. و دایی، ب. «مزیتهای نسبی آشکار شده در صنایع نه گانه با یک مقایسه بین‌المللی». مجله علمی پژوهشی اقتصاد و مدیریت، ویژه نامه شماره 2، (1374).
4. غنایی، ک. «محاسبه هزینه منابع داخلی و میزان ارزآوری خالص پودرهای شوینده در ایران». پژوهشهای بازرگانی،  شماره 46، (1378).
 
5. Balance, R. M. Forstnerm H. and Murray, T. "Consistency Tests of Alternative Measures of Comparative Advantage"., The Review of Economics and Statistics, Vol. 69, (1987): 157-161.
 
6. Bowen, H. P. "On the Theoretical Interpretation of Indices of Trade Intensity and Revealed Comparative Advantage"., Weltwirtschaftiliches Archives, Vol. 119, (1993): 414-472.
 
7. Master, W. A. and Winter-Nelson, A. "Measuring the Comparative Advantage of Agricultural Activities: Domestic Resource Cost and Social Cost Benefit Ratio"., American Journal of Agricultural Economics, Vol. 77, (1995): 243-250.