@article { author = {Amadeh, Hamid and Asiaee, Mohammad and Koopahi, Majid}, title = {Analysis of the Economic Performance of the Milk Processing Cooperatives}, journal = {Economics Research}, volume = {7}, number = {24}, pages = {187-209}, year = {2007}, publisher = {Allameh Tabataba'i University}, issn = {1735-210X}, eissn = {2476-6453}, doi = {}, abstract = {    In economic studies of cooperatives, little attention has been paid to the different economic behaviors of cooperative and profit maximizer firms.There is a rich theoretical literature of cooperation theory  which indicates that if the society wishes to catch the benefits of the cooperation, the coops must ignore profit maximizing behavior .Instead,they must attempt  to maximize their own and their members' welfare.In this study, the economic behavior of the Iran's small cheese coops were analysed.For this purpose ,a panel data of 7 coops for 1995-2003 period were used.Results showed that these coops were profit maximizer firms and not cooperative ones, and hence the producers who deliver their raw  milk to them, and consumers of their produced cheese didn't make benefit from the advantages of a real cooperation behavior in milk processing industry. Besides results show that analysed coops have not full efficiency in applying fuel and raw milk factors.}, keywords = {}, title_fa = {بررسی عملکرد اقتصادی تعاونی‌های فرآوری شیر}, abstract_fa = {در مطالعات مربوط به تعاونی‌ها، الگوهای متفاوت تعاون، کمتر مورد توجه قرارمی‌گیرد. در مورد تعاونی‌ها، سابقه تئوریکی قوی وجود داردکه نشان می‌دهد چنانچه جامعه بخواهد از منافع فراوان تعاون در صنایع فرآوری و بازاریابی محصولات کشاورزی بهره‌مند شود، تعاونی‌ها بایستی از رفتار حداکثرسازی سود اجتناب ورزیده و هدف حداکثرسازی رفاه را نیز دنبال کنند. این مقاله با استفاده از داده‌های پانل مربوط به کارخانجات کوچک تعاونی پنیرسازی برای سالهای 1382-1374 و با استفاده از روش سیستم سود نرمال، رفتار این تعاونی‌ها را بررسی می‌کند. نتایج بدست آمدهنشان می‌دهد که این واحدها، بیشتر از رفتار حداکثرسازی سود پیروی می‌کنند. بنابراین این تعاونی‌ها را بیشتر می‌توان بنگاههای رقابتی در نظر گرفت و نه بنگاههای تعاونی. بدین ترتیب دامدارانی که با این کارخانجات کوچک مبادله محصول خام شیر دارند، و نیز مصرف‌کنندگان محصول نهایی از مزایا و منافع تعاون در این صنعت بی بهره می‌مانند. همچنین نتایج حاصل نشان می‌دهد که واحدهای مورد مطالعه در مصرف نهاده سوخت و نیز نهاده شیر از کارآیی صددرصد برخوردار نیستند.}, keywords_fa = {تعاونی فرآوری شیر,رفتار اقتصادی,ارزشیابی,هدف اقتصادی,مدل اقتصادسنجی}, url = {https://joer.atu.ac.ir/article_3303.html}, eprint = {https://joer.atu.ac.ir/article_3303_e5a58d048bc2a084152ca650d54f879e.pdf} }